21700

Dobíjecí baterie se dnes nacházejí ve všech bezdrátových elektronických zařízeních, ale to, která z nich je pro vás ta pravá, závisí na mnoha věcech, proto se vždy podívejte na popis výrobku, který používáte, a na tyto parametry:

  • napětí (1,2 1,5, 3,0, 3,2, 3,7 V)
  • velikost: (CR2/15270, CR123/16340, AAA/10440, AA/14500, 18650, 26650, 21700, 26800 atd.)
  • jaký typ konstrukce (Vyvýšený plusový kontakt / Plochý plusový kontakt)
  • Jaký je vybíjecí proud: (A)
  • jakou kapacitu (mAh) baterie doporučuje výrobce.

Pomůžeme vám vybrat tu nejlepší baterii pro vás! Seřaďte produkty podle oblíbenosti, ceny nebo názvu a pomocí filtrů zobrazte pouze produkty, které jsou pro vás vhodné. Pokud se stále nemůžete rozhodnout, kontaktujte některého z našich odborníků na uvedených kontaktních údajích zákaznického servisu a oni vám pomohou se správným výběrem.

 

Při výběru baterie je třeba vzít v úvahu několik velmi důležitých aspektů, jinak zařízení, do kterého baterii vložíte, nebude fungovat nebo může vyhořet, proto je dobré se před nákupem podívat, na co je třeba se při výběru správné baterie zaměřit, abyste se ujistili, že vám nic neunikne!

Jedním z nejdůležitějších aspektů je velikost, proto vybírejte takovou baterii, kterou výrobce doporučuje pro vaše zařízení, protože pokud si koupíte menší nebo větší, nebude se vám tam vejít, nedosáhne na póly nebo bude chrastit, takže pokud je na ní napsáno například velikost 18650, kupte si takovou, která není menší nebo větší. Na co dalšího byste se měli zaměřit, abyste vybrali správnou baterii???

Seskupení podle velikosti

Nejběžnější velikost Li-ion článků je 18650, ale běžné jsou také 14500 a 26650, 10440, 16340, 18350, 18500, 32650 a v poslední době se stále častěji objevují 20700 a zejména 21700. V praxi tato čísla představují velikost baterie, například pokud se podíváme na 18650, první dva znaky označují průměr článku, v našem případě 18 mm, a druhé dva znaky označují délku článku, která je 65 mm. Aby byl život trochu komplikovanější, některé baterie se mohou lišit ve velikosti o několik mm, takže i když se jedná o 18650, může být široká 18,5 mm a dlouhá až 70 mm, zejména pokud je chráněná (více o tom, co to znamená, později), takže se vyplatí se před objednáním ujistit, jaká baterie bude pasovat do toho kterého zařízení, které chcete používat.

Rozdělení do skupin podle napětí

  • Baterie na bázi niklu, které mají jmenovité napětí 1,2 V, což v praxi znamená, že pracují v rozmezí 0,8 až 1,4 V.
  • Baterie na bázi lithia, ale s provozním napětím 1,5 V, ty byly vytvořeny jako náhrada předchozí skupiny, pracující mezi 1 a 1,8 V.
  • Lithium-iontové s napětím 3,0 V (typicky velikosti CR2 a CR123)
  • baterie LifePO4 s napětím 3,2 V
  • Li-ion 3,6 V (mezi 2,8 a 4,2 V)

Tyto baterie nejsou vzájemně zaměnitelné, takže nevkládejte baterii 3,6 V do zařízení, které očekává baterii 1,2 V, jinak skončíte s nepříjemnou kaší. Baterie s napětím 1,5 V jednoduše zničí standardní 1,2 V nabíječku. Do nabíječky, která je zapojena na 3,2 V, však můžete vložit baterii 3,0 V, ale není důvod pro větší rozdíl.

Seskupení podle materiálu

V současné době jsou na trhu dva hlavní typy baterií, na bázi niklu (1,2 V) a lithia. (3,7V)

Li-ion

Lithium-iontové baterie jsou v současné době nejrozšířenější (prodáváme hlavně je), a to z několika důvodů:

  • Lithiové baterie jsou mnohem lehčí a odolnější než baterie na bázi niklu.
  • Nemají paměťový efekt
  • Jsou lehčí a levnější než běžné baterie
  • I vybitý článek může dodávat minimálně 2,8 V ve srovnání s bateriemi NiCd nebo NiMH s napětím 1-1,25 V, ačkoli se nedoporučuje jít pod 3 V, protože to ohrožuje životnost baterie, a ne všechny nabíječky je dokáží přivést k životu
  • Nicméně: nechráněné jsou citlivější, mohou se přebít, což může baterii zničit, a uzavřená baterie může být nebezpečná, proto kupujte pouze kvalitní baterii a nabíječku ze spolehlivého zdroje

Ochrana
Li-ion baterie lze rozdělit do dvou velkých kategorií: chráněné a nechráněné. Chráněné baterie mají ve spodní nebo horní části malý obvod, který slouží k bezpečnostním účelům a odpojuje článek baterie od jejích svorek v případě přebití, nadměrného vybití nebo zkratu. Nechráněné baterie proto vyžadují větší péči, ale jsou levnější než jejich chráněné protějšky. Ochrana je na bateriích vyznačena na desce plošných spojů.
Důležité je, že chráněné baterie jsou delší, například chráněné baterie 18650 mohou mít až 70 mm místo 65 mm.

Vybíjecí proud
Existují typy baterií s vysokým a nízkým vybíjením, což je číslo, které udává, jaký proud lze z baterie v daném okamžiku odebírat. Je to důležité, protože pro mnoho zařízení je to irelevantní, např. elektrické cigarety dávají přednost bateriím s vysokým vybíjecím proudem, ale pro mnoho jiných zařízení je vybíjecí proud také důležitý.

Maximální a trvalý vybíjecí proud
U baterií rozlišujeme mezi výše uvedenými dvěma údaji, protože zatímco první z nich dokáže baterie udržet až do konce své kapacity, druhou dokáže udržet pouze po dobu 1-2 sekund, proto se vyplatí věnovat pozornost tomu, co je na baterii napsáno a co je inzerováno.